Jeśli dobry kujawski żurek, to tylko ze smakowitą kiełbasą... |
07.05.2012 r. nadeszła upragniona chwila, kiedy
mogliśmy zająć się kulinariami. Naszym zadaniem było ugotowanie żurku, jednak szybko stwierdziliśmy, że warto byłoby upiec jeszcze coś
słodkiego - padło na Pieguski. Przepis na nie otrzymaliśmy już podczas pierwszych zajęciach.
W końcu rozpoczęliśmy - jedni wyciskali łzy nad cebulą, a
drudzy toczyli walki przy użyciu mąki. Mieliśmy także niespodziankę w postaci
prądu, który opuścił nas na moment.
Na szczęście wszystko dobrze się skończyło i dokończyliśmy żurek wraz z Pieguskami.
Na szczęście wszystko dobrze się skończyło i dokończyliśmy żurek wraz z Pieguskami.
Czas przygotować deser... |
Przez cały czas pracę umilały nam pieśni ludowe wykonywane przez drugą grupę. Nareszcie nadszedł upragniony moment degustacji. Wszyscy byliśmy ciekawi, jak smakują nasze potrawy. Ku naszemu zaskoczeniu, niektórzy prosili nawet o dokładkę żurku, po czym wspólnie zajadaliśmy się ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz