sobota, 12 maja 2012

Żurek po kujawsku


Smakowitości już gotowe do spożycia...
Składniki (na 5 litrów zupy):

- biała kiełbasa 1,5 kg
 - kiełbasa podwędzana - 2 laski
- ziemniaki ( musi być ich sporo, bo pokrojone w kostkę częściowo rozpadają się)
- czosnek - kilka wielkich ząbków (czyli właściwie niemal cała główka)
- majeranek - garść
- łyżka masła
- zakwas (nasz własny, albo dwie butelki sklepowego).
 Na wszelki wypadek kostka rosołowa do smaku i kwasek cytrynowy


Warzenie (gotowanie)

Zalewamy nierozcięte pęta białej kiełbasy wodą (teorie są różne, jedni zalewają zimną, bo ma się wygotować smak, inni gorącą, żeby kiełbasa się nie rozpadła - JA zalewam zimną- i gotujemy.
Wody powinno być trochę ponad poziom kiełbasy. W tym czasie przekrawamy podwędzaną kiełbasę wzdłuż na cztery części i potem na plasterki, otrzymując ćwiartki. Nie powinny być grubsze niż 7-8mm. Wrzucamy do wywaru.
Kiedy biała kiełbasa już jest niemal ugotowana (czyli jakieś 5 minut od zawrzenia) dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Moje mają wymiary mniej więcej 1,5cm, linijki nie przykładam. Starajmy się kupić ziemniaki, które nie rozpadają się dokumentnie w garnku, bo będziemy mieli krem zamiast żurku.
Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
Kiedy ziemniaki są już miękkie, przystępujemy do wlania zakwasu, mieszając w tym czasie zupę.
Uwaga! Dodajemy go stopniowo i próbujemy! Jeśli dodamy za dużo, zupa będzie zbyt kwaśna!
A teraz 'wciągamy"...
Na końcu sprawdzamy czy nie trzeba żurku dodatkowo doprawić. Ja mimo tłuszczyku wygotowanego z kiełbasy, dodaję zawsze łyżkę masła do smaku, dosypuję majeranku i czasem dodaję czosnku (jeśli jest w sklepie tylko chiński, to nie ma siły - trzeba go dodać bardzo dużo!).  Jeśli czosnek jest zupełnie beznadziejny,  ratuję się czosnkową kostką  Knorra, ale staram się nie dodawać niczego sztucznego.

SMACZNEGO!!

Żurek gotował, smakował, a następnie sztukę kulinarną opisał: Bartek Katafiasz

Jak zrobić zakwas radzą Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rucewie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz